Istraživanje o položaju umirovljenika dostavljeno predsjedniku Vlade g. Zoranu Milanoviću

2013-02-15 17:18

UDRUGA STANARA GRADA VELIKE GORICE
Velika Gorica, K. P. Svačića br. 2
Broj: 7500/6 – 2013. g.
Kont.  Mob. 099/507 77 57
Vel. Gorica,15.01.2013.

                                                                 V L A D A  R E P U B L I K E  H R V A T S K E
                                                                                  Predsjednik Vlade
                                                                                 g. Zoran Milanović
                                                                      10 000 Zagreb, Trg Svetog Marka 2


Poštovani  gospodine predsjedniče Vlade,

 

Dana 07.01.2013. g. uputili smo Vam zahtjev s molbom da nas primite, u vezi poskupljenja usluga isporuke toplinske energije za Grad Veliku Goricu. Kako do danas nismo dobili odgovor ovim putem želimo Vas izvjestiti o rezultatima istraživanja koje smo proveli nad tisuću umirovljenika, vlasnika stanova, koji su najviše pogođeni ovim drastičnim poskupljenjem grijanja.

Istraživanjem smo utvrdili slijedeće:

 

- da većina umirovljenika tijekom zimskih mjeseci ukupno na režije izdvaja oko 60 – 70 % od svojih mirovina. ( Primjer: Režije iznose 1500 kn, a mirovina je 2300 kn, to znači da na režije odlazi 65,2 % ). Naravno da postoje i oni građani koji na režije izdvajaju 80%, 90%, pa čak i 100% od svojih mirovina.

 

- da umirovljenicima nakon što podmire sve režije, u prosjeku ostaje od 300- 500 kn, koje bi im trebalo služiti za podmirenje svih drugih životnih troškova ( hrana, odjeća,obuća,lijekovi i dr ).

 

- poskupljenjem grijanja od 38 %, umirovljenicima će od navedenih 300- 500 kn sada uzeti između 200 – 300 kn,  tako da će im za podmirenje svih drugih životnih troškova ostati samo oko 100 -  200 kn.

 

- tijekom istraživanja utvrdili smo da je prehrana umirovljenika vrlo siromašna i da na jelovniku vrlo rijetko imaju meso i druge kvalitetne namirnice, što izravno utječe na njihovo zdravlje.

 

- utvrdili smo da umirovljenici zbog malih mirovina nisu mogli kupili niti jedan dio odjeće i obuće već petnaest godina, a prema njihovim izjavama mogu si kupiti samo donji veš na tržnici za deset kuna.

 

- utvrdili smo isto tako da umirovljenici zbog malih mirovina nisu bili u mogućnosti kupiti, odnosno promijeniti niti jedan komad namještaja više od trideset godina.

 

- također smo utvrdili da umirovljenici moraju još dio novca izdvajati za kupovinu lijekova ( do 500 kn ), iako imaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

 

- umirovljenici su ponosni ljudi i ne žele govoriti o svojim problemima. Mnogi su izjavili da ih je sram reći kolika im je mirovina. Neki su istaknuli da će radije biti gladni nego da traže pomoć od bilo koga. Takav stav umirovljenika niti jedna Vlada ne bi smjela  iskorištavati i smanjivati mirovine do krajnjih granica.

 

- ovolikim poskupljenjem grijanja mnoge mirovine smanjene su za 15 %, iako se Vi i neki ministri u Vladi zaklinjete da nećete smanjivati  mirovine.

Dostavljamo Vam prijedlog mjera koje bi Vlada mogla donijeti, kako bi se umanjio strašan udar na standard umirovljenika:
     
- da se tijekom zimskih mjeseci iz proračuna sufinanciraju troškovi grijanja HEP-u Toplinarstvo, kako bi se računi za grijanje u Velikoj Gorici, koji su sada dvostruko veći od računa za grijanje u gradu Zagrebu, zadržali na dosadašnjoj razini.

 

- Vlada RH može utjecati na to da se smanji broj zaposlenih u HEP-u Toplinarstvo, te da im se smanje plaće i na taj način se smanje troškovi.

- jedna od mjera može biti da se umirovljenicima povisi mirovina za 15%, kako bi se ionako male mirovine zadržale na dosadašnjoj razini.

 

- također jedna od mjera mogla bi biti da se umirovljenicima omogući podizanje paketa s hranom, u kojem bi bile osnovne životne namirnice ( napr. 5 litara ulja, 5 kg brašna, 5 kg riže, 5 kg krumpira i sl. ).

 

- zadnja mjera o kojoj bi Vi kao Premijer i svi članovi Vlade trebali razmisliti, je osnivanje javnih kuhinja po svim gradovima diljem Hrvatske, jer su mnogi građani gladni. U ovakvim teškim gospodarskim prilikama svakoj Vladi bi trebalo biti na prvom mjestu kako da prehrani svoje stanovništvo.

 

 

S poštovanjem,

                                                                                                  Predsjednik udruge stanara
                                                                                                             Mato Perković