Govor na prosvjednom skupu 28.3.2009.

2013-01-08 10:10

 

POŠTOVANI SUGRAĐANI!
Danas smo se okupili da još jednom SVI zajedno uputimo poruku Vladi Republike Hrvatske da odmah izmijeni nepravednu Odluku o poskupljenju grijanja za građane Velike Gorice.

Zahvaljujem svima na potpori, a posebice Vama koji ste danas došli na ovaj prosvjed što samo po sebi govori koliko je pitanje astronomskih cijena toplinske energije bitno Velikogoričanima.

Kao što je poznato, HEP toplinarstvo 20 godina isporučuje toplinsku energiju građanima Velike Gorice. U tih 20 godina nisu uložili NIŠTA u razvoj toplinske mreže i toplane. Zbog propusta HEP-a, Vlada kažnjava NAS građane i određuje nam ogromne cijene grijanja. A umjesto odgovora, u Vladi pitaju zašto nismo osnovali vlastitu firmu pa da se sami grijemo. A ZAŠTO bi to napravili, pa HEP je državna firma, HEP-om upravlja Vlada, a tu istu Vladu su birali građani ove zemlje. HEP nas iskorištava već 20 godina, pa valjda je vrijeme da danas i taj HEP uloži u Veliku Goricu kada svi govore o energetskoj učinkovitosti. Valjda je svima jasno da je učinkovitije imati jednu suvremenu umjesto 14 zastarjelih toplana čije ogromne gubitke plaćaju samo građani.    

Tražili smo od Vlade da se osnuje Povjerenstvo koje bi ispitalo sve okolnosti oko isporuke toplinske energije za Veliku Goricu, ali ONI na to ne pristaju. Nisu nas htjeli ni primiti na razgovor. Svakodnevno smo svjedoci kakav se kriminal događa u HŽ-u i u drugim državnim tvrtkama, čije financijske dubioze na kraju uvijek pokriva država, a plaćaju građani. Ovo nas opravdano navodi na sumnju da se kriminal možda događa i u HEP-u, jer ako ne žele osnovati Povjerenstvo znači da od nas nešto skrivaju.

MI građani Velike Gorice nismo građani drugog reda. Ne želimo plaćati grijanje koje je 100% skuplje nego što je u Zagrebu. Za primjerice dvosobni stan u Zagrebu građani plaćaju 450 kuna, a u Velikoj Gorici ono iznosi 950 kuna. To je gotovo iznos mjesečne mirovine.

Mi građani Velike Gorice imamo svoj ponos i dostojanstvo, ali nam ga Vlada uzima. Mnogi građani poput umirovljenika, nezaposlenih ili onih s malim primanjima ne mogu platiti režije, niti pokriti osnovne životne troškove. Ali nismo mi zbog toga krivi. Uostalom što možemo očekivati od Vlade koja je još do jučer tvrdila da krize nema i neće je biti, a danas steže remen svima osim sebi. 

U Vladi su tvrdili da krizu neće osjetiti građani s najnižim primanjima, a događa se upravo suprotno.  Ovim poskupljenjem grijanja, najviše su pogođeni ti građani koje Vlada preko noći pretvara u socijalne slučajeve.

Ovo što se događa u Velikoj Gorici nema veze niti s krizom niti s recesijom. Ovo ima veze jedino s  nepromišljenom odlukom Vlade koja kažnjava građane Velike Gorice zbog propusta HEP-a.

Mnogi od nas bili su branitelji od početka stvaranja Hrvatske države. Ali mi se nismo borili za državu u kojoj svi građani neće imati ista prava. Mi ne želimo državu u kojoj caruje mito i korupcija. Mi ne želimo državu u kojoj postoji sloj povlaštenih političara koji uzimaju sve za sebe i članove svoje obitelji. Mi želimo uređenu državu u kojoj će umirovljenici živjeti od svojih mirovina, u kojoj će roditelji imati primanja s kojima će moći skrbiti za svoju djecu, u kojoj će većina građana biti zaposlena. Takvu državu želimo, a oni političari koji to nisu sposobni ostvariti neka odu s vlasti.

Uskoro se održavaju lokalni izbori, pa bih poručio svim  političarima da ljudi nisu glupi i nemaju tako kratkotrajno pamćenje, vrlo dobro će procijeniti kome i zašto dati svoj glas, jer izbori su očito jedino vrijeme u 4 godine kada i nas netko mora slušati.

To neka bude i poruka onima koji kažu, zašto prosvjedovati kad ne možemo ništa promijeniti!
Ali što nam onda preostaje, da sjedimo kod kuće i da trpimo kako nas zlostavljaju, ugnjetavaju i gaze. Poručujemo Vladi da od ove opravdane borbe nećemo odustati!
Nećemo prestati prosvjedovati!

            Dok nam njive sunce grije
            Dok nam hrašće bura vije
            Dok nam mrtve grobak krije
            Dok nam živo srce bije


U Velikoj Gorici, 28.3.2009.
                                                                     Predsjednik Udruge stanara grada Velike Gorica
                                                                                                     Mato Perković